Zielone PĘCZETTO
Zawsze kiedy zostaję sama z mamą, kuchnia zamienia się w miejsce, gdzie nasze zachcianki smakowe całkowicie się spełniają. Obie jesteśmy fankami kaszy w każdej postaci, w momencie kiedy zostałyśmy same w domu, wybór posiłku na obiad był oczywisty- Pęczetto z warzywami!
Pęczetto, to nic innego jak kasza pęczak.
Do wykonania potrzebujesz:
Pęczetto, to nic innego jak kasza pęczak.
Do wykonania potrzebujesz:
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 450 ml bulionu warzywnego,
- pół puszki groszku,
- 1 cukinia,
- pół główki kalafiora,
- 1 duży pomidor
- szklanka kaszy pęczak
Sposób wykonania:
- Do dużego garnka nalej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podgrzej, a w międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie dodaj kiedy oliwa będzie ciepła.
- W osobnym garnku podgrzej bulion. Dokładnie opłucz kaszę.
- Do garnka z cebulą wsyp kaszę i stopniowo zalewaj bulionem, tak aby kasza stała się miękka.
- Kalafior podziel na małe różyczki i wrzuć do gotującej się wody, na 3 minuty.
- Kiedy kasza będzie miękka dodaj do niej kalafior.
- Na małej patelni podsmaż cukinię. Ja dodałam do niej wędzoną paprykę, która ostatnio stała się moją ulubioną przyprawą.
- Kiedy cukinia smaży się, sparz pomidora aby pozbyć się jego skórki, pokrój go w kostkę i usuń miąższ. Gotowe warzywa dodaj do garnka.
- Całość dokładnie wymieszaj, dodaj groszek i pozostaw na ogniu przez kilka minut (3-4).
- Podawaj na ciepło posypane startym parmezanem, bądź serem grana padano.
Komentarze
Prześlij komentarz