Zielone PĘCZETTO

 Zawsze kiedy zostaję sama z mamą, kuchnia zamienia się w miejsce, gdzie nasze zachcianki smakowe całkowicie się spełniają. Obie jesteśmy fankami kaszy w każdej postaci, w momencie kiedy zostałyśmy same w domu, wybór posiłku na obiad był oczywisty- Pęczetto z warzywami!

Pęczetto, to nic innego jak kasza pęczak.

Do wykonania potrzebujesz:

  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 450 ml bulionu warzywnego,
  • pół puszki groszku,
  • 1 cukinia,
  • pół główki kalafiora,
  • 1 duży pomidor
  • szklanka kaszy pęczak
Sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka nalej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podgrzej, a w międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek, następnie dodaj kiedy oliwa będzie ciepła.
  2. W osobnym garnku podgrzej bulion. Dokładnie opłucz kaszę.
  3. Do garnka z cebulą wsyp kaszę i stopniowo zalewaj bulionem, tak aby kasza stała się miękka. 
  4. Kalafior podziel na małe różyczki i wrzuć do gotującej się wody, na 3 minuty.
  5. Kiedy kasza będzie miękka dodaj do niej kalafior.
  6. Na małej patelni podsmaż cukinię. Ja dodałam do niej wędzoną paprykę, która ostatnio stała się moją ulubioną przyprawą.
  7. Kiedy cukinia smaży się, sparz pomidora aby pozbyć się jego skórki, pokrój go w kostkę i usuń miąższ. Gotowe warzywa dodaj do garnka.
  8. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj groszek i pozostaw na ogniu przez kilka minut (3-4).
  9. Podawaj na ciepło posypane startym parmezanem, bądź serem grana padano.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty