Gruszkowe babeczki z imbirem
Mamy dzień wolny i to w środku tygodnia, a za oknem szaleje wiatr. Pogada raczej nie sprzyja wychodzeniu na długie spacery, za to jest w sam raz na rozmowy przy kawie. A jak wiadomo kawa najlepiej smakuje zagryzana słodkościami.
W dzisiejszym poście pojawią się babeczki z gruszką i imbirem.
Zatem do dzieła!
Zatem do dzieła!
Potrzebujemy:
- 2 kubki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3 gruszki (obrane i pokrojone w kosteczkę)
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Do osobnej miski dodajemy tzw. mokre składniki, w tym imbir.
- Do miski z suchymi składnikami dodajemy zawartość drugiej miski. Wszystko chwilę dokładnie mieszamy. Nie potrzebny nam jest mikser, widelec też daje radę ;)
- Do całości dodajemy gruszkę i mieszamy jeszcze raz.
- W tym samym czasie przygotowujemy piekarnik. Rozgrzewamy go do 200 stopni.
- Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Zalewamy tylko do połowy.
- Przed włożeniem babeczek do piekarnika babeczki można posypać brązowym cukrem.
- Całość pieczemy około 20- 25 minut.
I gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz