Gruszkowe babeczki z imbirem

   Mamy dzień wolny i to w środku tygodnia, a za oknem szaleje wiatr. Pogada raczej nie sprzyja wychodzeniu na długie spacery, za to jest w sam raz na rozmowy przy kawie. A jak wiadomo kawa najlepiej smakuje zagryzana słodkościami.

W dzisiejszym poście pojawią się babeczki z gruszką i imbirem. 
Zatem do dzieła!

Potrzebujemy:

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu (można zastąpić cukrem)
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 gruszki (obrane i pokrojone w kosteczkę)

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Do osobnej miski dodajemy tzw. mokre składniki, w tym imbir. 
  2. Do miski z suchymi składnikami dodajemy zawartość drugiej miski. Wszystko chwilę dokładnie mieszamy. Nie potrzebny nam jest mikser, widelec też daje radę ;)
  3. Do całości dodajemy gruszkę i mieszamy jeszcze raz.
  4. W tym samym czasie przygotowujemy piekarnik. Rozgrzewamy go do 200 stopni.
  5. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Zalewamy tylko do połowy.
  6. Przed włożeniem babeczek do piekarnika babeczki można posypać brązowym cukrem.
  7. Całość pieczemy około 20- 25 minut.
I gotowe!


Komentarze

Popularne posty