Jesienna dynia
Jesień to z całą pewnością ulubiony sezon chorobowy. Słoneczne dni na przemian zastępuje gęsta mgła i deszcze. Moja propozycja na ocieplenie chłodnych wieczorów to nic innego jak zupa krem
z dyni z aromatyczną gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
Czas przygotowania kremu, to około 40 minut.
Potrzebujemy:
- mała dynia
- 250 ml śmietanki 18%
- dwie małe marchewki
- jedna cebula
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (może być też ta w proszku)
- pieprz cayenne i sól dla smaku
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Dynię obieramy i usuwamy wszystkie pestki. Następnie kroimy w kostkę,
tak samo jak marchewkę i cebulę. - Warzywa wkładamy do garnka o grubym dnie, wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek
i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. - Całość zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 30 minut co jakiś czas mieszając.
- Kiedy warzywa są już miękkie traktujemy je blenderem tak długo aż całość będzie miała gładką konsystencje.
- Dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól.
Serwując krem można dodać do niego śmietanę, kulki ptysiowe, natkę pietruszki lub suszone pestki dyni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz