Jesienna dynia


   Jesień to z całą pewnością ulubiony sezon chorobowy. Słoneczne dni na przemian zastępuje gęsta mgła i deszcze. Moja propozycja na ocieplenie chłodnych wieczorów to nic innego jak zupa krem
z dyni z aromatyczną gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
Czas przygotowania kremu, to około 40 minut.

Potrzebujemy:


  • mała dynia
  • 250 ml śmietanki 18%
  • dwie małe marchewki
  • jedna cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (może być też ta w proszku)
  • pieprz cayenne i sól dla smaku
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Dynię obieramy i usuwamy wszystkie pestki. Następnie kroimy w kostkę,
    tak samo jak marchewkę i cebulę.
  2. Warzywa wkładamy do garnka o grubym dnie, wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek
    i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Całość zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 30 minut co jakiś czas mieszając.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie traktujemy je blenderem tak długo aż całość będzie miała gładką konsystencje. 
  5. Dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól.
Serwując krem można dodać do niego śmietanę, kulki ptysiowe, natkę pietruszki lub suszone pestki dyni. 
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty