Szpinakowy makaron- ekspresowo
Makaron ze szpinakiem i serem typu lazur to danie tak ekspresowe i proste w przygotowaniu, że aż szkoda byłoby się nim nie podzielić. Idealne na szybki obiad po wykładach czy ciężkim dniu w pracy.
Potrzebne:
- dowolny makaron,
- ser lazur,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- śmietanka 18%,
- paczka szpinaku (najlepiej świeżego),
Wykonanie:
- Nastawiamy wodę na makaron, następnie gotujemy.
- W tym samym czasie podgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, śmietankę, umyty szpinak i czosnek (standardowo przeciśnięty przez praskę).
- Ser lazur kroimy w kostkę i dokładamy do patelni. Co jakiś czas mieszamy. Tak długo, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Makaron odcedzamy i przekładamy na talerz.
- Szpinakowy sos doprawiamy pieprzem i solą (uwaga żeby nie przesolić, ser sam w sobie jest dosyć słony!)
- Makaron zalewamy sosem i mamy gotowe ekspresowe danie!
Komentarze
Prześlij komentarz