W roli głównej POMIDOR
Naszło mnie na zupy różnego rodzaju w szczególności na kremy. Stąd kolejny kremowy post. Tym razem nie dynia, a pomidor w roli głównej. W towarzystwie mleczka kokosowego, imbiru i chilli.
Zapraszam do kuchni.
Zapraszam do kuchni.
Potrzebujemy:
- 4 duże pomidory,
- łyżeczka startego imbiru
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów krojonych
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- puszka mleczka kokosowego
- 2 torebki ryżu (może to być też makaron, ale do tej wersji zdecydowanie polecam ryż)
Wykonanie:
- Ryż gotujemy, w tym samym czasie do dużego garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, pomidory z puszki, czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Pomidory należy sparzyć żeby pozbyć się skórki, pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw.
- Warzywa w garnku dusimy około 8 minut (aż będą miękkie). Po tym czasie całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe. W moim przypadku było to 400ml.
- Całość przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz chilli w proszku- według uznania.
- Wszystko gotujemy około 15 minut. Następnie ściągamy z ognia i blendujemy aż zupa zamieni się w gładką konsystencję.
Tak przygotowany krem podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała odrobinę natki pietruszki ;)
Udanego gotowania !
Komentarze
Prześlij komentarz