W roli głównej POMIDOR

  Naszło mnie na zupy różnego rodzaju w szczególności na kremy. Stąd kolejny kremowy post. Tym razem nie dynia, a pomidor  w roli głównej. W towarzystwie mleczka kokosowego, imbiru i chilli.
Zapraszam do kuchni.

Potrzebujemy:


  • 4 duże pomidory,
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 torebki ryżu (może to być też makaron, ale do tej wersji zdecydowanie polecam ryż)

Wykonanie:

  1. Ryż gotujemy, w tym samym czasie do dużego garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, pomidory z puszki, czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Pomidory należy sparzyć żeby pozbyć się skórki, pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw.
  2. Warzywa w garnku dusimy około 8 minut (aż będą miękkie). Po tym czasie całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe. W moim przypadku było to 400ml.
  3. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem oraz chilli w proszku- według uznania.
  4. Wszystko gotujemy około 15 minut. Następnie ściągamy z ognia i blendujemy aż zupa zamieni się w gładką konsystencję.
Tak przygotowany krem podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała odrobinę natki pietruszki ;)
Udanego gotowania !



Komentarze

Popularne posty