Jaglano- jajeczna pasta na kanapki
O tym, że jestem wielką fanką kaszy jaglanej wie już chyba każdy. Oprócz wielu cennych właściwości, kasza jaglana zaskoczyła mnie tym, że nadaje się praktycznie do wszystkiego, a jedyne, co może być ograniczeniem to Ty sam.
Z kaszy robiłam wiele rzeczy, zaczynając od tradycyjnego podania jej z dodatkami np. z warzywami, po ciasta i desery (przed Wigilią zapraszam na super słodki przepis z kaszy). W miniony weekend naszła mnie ochota na niebanalne śniadanie. I właśnie w ten sposób narodził się pomysł na pastę jajeczną z KASZĄ.
Istotną sprawą, którą warto wiedzieć zanim zacznie się gotować kaszę, jest sposób jej przygotowania. Wielu moich znajomych zniechęciło się do jedzenia kaszy z powodu jej smaku. Także UWAGA:
Zanim zaczniesz gotowanie kaszy, przesyp ją do sitka wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem i znowu wypłucz w zimnej wodzie. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
A teraz przechodzimy do przepisu.
Z kaszy robiłam wiele rzeczy, zaczynając od tradycyjnego podania jej z dodatkami np. z warzywami, po ciasta i desery (przed Wigilią zapraszam na super słodki przepis z kaszy). W miniony weekend naszła mnie ochota na niebanalne śniadanie. I właśnie w ten sposób narodził się pomysł na pastę jajeczną z KASZĄ.
Istotną sprawą, którą warto wiedzieć zanim zacznie się gotować kaszę, jest sposób jej przygotowania. Wielu moich znajomych zniechęciło się do jedzenia kaszy z powodu jej smaku. Także UWAGA:
Zanim zaczniesz gotowanie kaszy, przesyp ją do sitka wypłucz w zimnej wodzie, zalej wrzątkiem i znowu wypłucz w zimnej wodzie. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
A teraz przechodzimy do przepisu.
Potrzebne:
- pół kubka kaszy (jeszcze nie ugotowanej)
- 3-4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być też grecki)
- sól, pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
- Opłukaną kaszę gotujemy.
- Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy w kostkę.
- Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski, dodajemy jogurt i majonez. Całość blendujemy.
- Do kaszy dodajemy jajka oraz przyprawy. Następnie wszystko razem jeszcze raz blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy szczypiorek i gotowe!
Ja swoją pastę podałam z grillowaną ciabatą, którą skropiłam oliwą. Smakowało przepysznie ;)
Komentarze
Prześlij komentarz