Sposób na ziemniaka
Mówi się, że Polska jest 'ziemniaczaną potęgą', ponieważ należymy do czołowych producentów tego warzywa w skali Europy. Zresztą, pewnie sami dodajecie ziemniaka do zup, sałatek czy dań obiadowych.
Za każdym razem, kiedy wersja tradycyjna- ziemniak gotowany/ pieczony- nudzi mi się, łapię za blender i tworzę..no właśnie ;)
Puree ziemniaczano- kalafiorowe
Potrzebne:
- kilka ziemniaków ( w moim przypadku 2 duże dla 4 osób),
- łyżka masła,
- kilka różyczek kalafiora,
- gałka muszkatołowa,
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
- Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzącej wody na około 2-3 minuty, aż warzywo stanie się miękkie, ale nie rozgotowane.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Do naszego garnka dodajemy kalafior. Całość blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
I gotowe!
Ja swoje puree podałam z sałatką warzywną oraz szynką duszoną z pieczarkami.
Ja swoje puree podałam z sałatką warzywną oraz szynką duszoną z pieczarkami.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz