Sposób na ziemniaka



 Mówi się, że Polska jest 'ziemniaczaną potęgą', ponieważ należymy do czołowych producentów tego warzywa w skali Europy. Zresztą, pewnie sami dodajecie ziemniaka do zup, sałatek czy dań obiadowych.
Za każdym razem, kiedy wersja tradycyjna- ziemniak gotowany/ pieczony- nudzi mi się, łapię za blender i tworzę..no właśnie ;)

Puree ziemniaczano- kalafiorowe


Potrzebne:


  • kilka ziemniaków ( w moim przypadku 2 duże dla 4 osób),
  • łyżka masła,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • gałka muszkatołowa,

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzącej wody na około 2-3 minuty, aż warzywo stanie się miękkie, ale nie rozgotowane. 
  3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy do garnka. Dodajemy masło i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Do naszego garnka dodajemy kalafior. Całość blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
I gotowe!
Ja swoje puree podałam z sałatką warzywną oraz szynką duszoną z pieczarkami. 
Smacznego ;)


Komentarze

Popularne posty