Wyjątkowo zielone ciasto
Przepis na to ciasto może budzić wiele kontrowersji, jednak gorąco namawiam do spróbowania.
Po pierwsze jest wyjątkowo proste w wykonaniu i nawet kuchenny laik sprosta.
Po drugie zakup składników nie nadwyręży naszego budżetu.
I po trzecie..ciasto jest bajecznie pyszne!
A teraz do sedna ;)
Zielone ciasto jest zielone, ponieważ jest ze szpinakiem.
Potrzebujemy:
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan- fix
- cukier wanilinowy
Wykonanie:
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
- Jajka miksujemy z cukrem, stopniowo dodając olej. Do powstałej masy wsypujemy mąkę
i proszek do pieczenia. - Do masy dodajemy szpinak, całość mieszamy łyżką i przelewamy do formy. Nasze ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
- Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu go, obcinamy wierzch ciasta, który rozdrabniamy na talerzu.
- W międzyczasie ubijamy śmietanę.
I tutaj pojawia się skazówka dla Laików ;) Żeby udało nam się ubić śmietanę, bardzo ważna jest jej temperatura. Śmietana musi być schłodzona. Ciepła śmietana tylko się zważy i będzie się nadawała do kosza. - Wracając do naszej śmietany- stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i śmietan- fixy.
- Wierzch ciasta smarujemy grubą warstwą śmietany, następnie posypujemy okruszkami ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz