Wyjątkowo zielone ciasto


  Przepis na to ciasto może budzić wiele kontrowersji, jednak gorąco namawiam do spróbowania.
Po pierwsze jest wyjątkowo proste w wykonaniu i nawet kuchenny laik sprosta.
 Po drugie zakup składników nie nadwyręży naszego budżetu.
 I po trzecie..ciasto jest bajecznie pyszne!

A teraz do sedna ;)
Zielone ciasto jest zielone, ponieważ jest ze szpinakiem. 

Potrzebujemy:


  • 450g mrożonego szpinaku 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan- fix
  • cukier wanilinowy

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
  2. Jajka miksujemy z cukrem, stopniowo dodając olej. Do powstałej masy wsypujemy mąkę
     i proszek do pieczenia.
  3. Do masy dodajemy szpinak,  całość mieszamy łyżką i przelewamy do formy. Nasze ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. 
  4. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu go, obcinamy wierzch ciasta, który rozdrabniamy na talerzu.
  5. W międzyczasie ubijamy śmietanę.
    I tutaj pojawia się skazówka dla Laików ;) Żeby udało nam się ubić śmietanę, bardzo ważna jest jej temperatura. Śmietana musi być schłodzona. Ciepła śmietana tylko się zważy i będzie się nadawała do kosza.
  6. Wracając do naszej śmietany- stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i śmietan- fixy.
  7. Wierzch ciasta smarujemy grubą warstwą śmietany, następnie posypujemy okruszkami ciasta.
Gorąco zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Mimo tego, że mój brat lubi szpinak, do tego ciasta podchodził sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie wszelkie wątpliwości całkowicie zniknęły. Ciasto jest po prostu pyszne, a do tego ma wyjątkowy kolor.


Komentarze

Popularne posty