Lemon Curd, czyli słodkie oblicze cytryny
Lemon Curd, to nic innego jak cudowny krem na bazie jajek, cukru i soku z cytryn.
Krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, babeczek czy jako samodzielny deser.
Jest tak prosty w wykonaniu, że grzechem byłoby nie spróbować ;)
Potrzebujemy:
Krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, babeczek czy jako samodzielny deser.
Jest tak prosty w wykonaniu, że grzechem byłoby nie spróbować ;)
Potrzebujemy:
- 2 duże jajka i 2 żółtka,
- pół kubka drobnego cukru,
- około 80gram masła,
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
- starta skórka cytryny do dekoracji,
Wykonanie:
- Jajka z żółtkami mieszamy z cukrem na małym ogniu, uważając aby nasza masa nie przypaliła się. Jeżeli obawiasz się spalenia, równie dobrze możesz podgrzewać na parze.
- Praktycznie od razu możesz dodać masło i sok z cytryn.
- Całość mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeżeli pojawią się grudki, możesz przelać wszystko przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Krem fajnie się 'zetnie' jak spędzi 15 minut w lodówce. Jest gotowy do jedzenia.
Ja po kilku próbach jedzenia lemon curd na ciastkach, jednak po chwili wylądowałam z całym opakowaniem i łyżeczką ;)
Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz