Lemon Curd, czyli słodkie oblicze cytryny

Lemon Curd, to nic innego jak cudowny krem na bazie jajek, cukru i soku z cytryn.
Krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, babeczek czy jako samodzielny deser.
Jest tak prosty w wykonaniu, że grzechem byłoby nie spróbować ;)

Potrzebujemy:
  • 2 duże jajka i 2 żółtka,
  • pół kubka drobnego cukru,
  • około 80gram masła,
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • starta skórka cytryny do dekoracji,
Wykonanie:

  1. Jajka z żółtkami mieszamy z cukrem na małym ogniu, uważając aby nasza masa nie przypaliła się. Jeżeli obawiasz się spalenia, równie dobrze możesz podgrzewać na parze.
  2. Praktycznie od razu możesz dodać masło i sok z cytryn.
  3. Całość mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeżeli pojawią się grudki, możesz przelać wszystko przez sitko i pozostawić do ostygnięcia. Krem fajnie się 'zetnie' jak spędzi 15 minut w lodówce. Jest gotowy do jedzenia.
    Ja po kilku próbach jedzenia lemon curd na ciastkach, jednak po chwili wylądowałam z całym opakowaniem i łyżeczką ;)
Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.



Komentarze

Popularne posty