Meksykańska jaglanka
Moje długie przerwy w pisaniu nie są spowodowane głodówką, czy kłótnią z kuchnią. Gotuję. Ostatnio w życiu prywatnym miałam wiele spraw do ogarnięcia i pozwoliłam sobie skupić się właśnie na nich.
Poznaliście już moje uwielbienie dla kaszy jaglanej. Dlatego kolejny post jest właśnie z cyklu "kasza jaglana". Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Czas wykonania meksykańskiej kaszy jaglanej to około 30 minut.
Potrzebujemy (na porcję dla 4 osób):
Poznaliście już moje uwielbienie dla kaszy jaglanej. Dlatego kolejny post jest właśnie z cyklu "kasza jaglana". Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Czas wykonania meksykańskiej kaszy jaglanej to około 30 minut.
Potrzebujemy (na porcję dla 4 osób):
- 1 duża cebula,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka pomidorów w sosie (może być też sos pomidorowy),
- sos sojowy (zastąpiłam nim sól)
- przyprawy: pieprz, oregano, chilli, kurkuma
- oliwa z oliwek
- kubek kaszy jaglanej (sypkiej)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukujemy i gotujemy "al'dente". Moja kasza wymagała 20minut gotowania, ja zostawiłam ją tylko na 15minut- zaraz wszystko wyjaśnię ;)
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę. Podsmażamy do 'zeszklenia'.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy sos pomidorowy, a po podgrzaniu wsypujemy kaszę jaglaną.
- Teraz dodajemy przyprawy i sos sojowy według uznania. W naszym sosie gotujemy kaszę. Dzięki temu kasza idealnie przesiąknie smakiem pomidorów i przypraw. Sos sojowy w tym przypadku zastępuje sól, jednak jeżeli czujesz, że bez soli się nie obejdzie śmiało możesz ją dodać!
- Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz fasolę.
- Wszystko mieszamy, zostawiamy na małym ogniu na około 5minut.
Danie gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz